Botox Σέρρες - Ζαπάρας Νίκος Δερματολόγος

Οι νέοι κανόνες του μπότοξ

Μετά από δεκαετίες γεμάτες ανέκφραστα βλέμματα και ατσαλάκωτα μέτωπα, το μπότοξ μπαίνει σε μια νέα εποχή. Το φάρμακο με τη δεύτερη πιο αναγνωρίσιμη εμπορική ονομασία στον κόσμο, μετά το βιάγκρα, ξεκίνησε την «καριέρα» του το 1989 ως μία οφθαλμολογική θεραπεία για τον σπασμό του βλεφάρου. Όταν οι γιατροί ανακάλυψαν την ευχάριστη «παρενέργεια» που είχε στις ρυτίδες της περιοφθάλμιας περιοχής, άρχισαν να το χρησιμοποιούν για αντιγηραντικούς σκοπούς. Σήμερα αποτελεί το μπεστ-σέλερ των αισθητικών επεμβάσεων, με πωλήσεις που το 2013 έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, και χρησιμοποιείται ως πανάκεια για μία σειρά προβλημάτων, από την υπεριδρωσία μέχρι τις ημικρανίες. Συγχρόνως, έχει γίνει στοιχείο lifestyle, αφού πρωταγωνιστεί σε όλων των ειδών τις κοινωνικές περιστάσεις, από μπότοξ-πάρτι με VIP guestlist μέχρι μπότοξ-διακοπές σε medi-spa. Τώρα, με αρκετά χρόνια πείρας από τις εφαρμογές του, οι πλαστικοί χειρουργοί αλλάζουν τους κανόνες του μπότοξ.

Σε ποιες ρυτίδες χρησιμοποιείται τώρα
Τα «παγωμένα» πρόσωπα, αυτά που δεν έχουν ούτε ηλικία ούτε και συναισθήματα, ήταν για πολλά χρόνια μία αληθινή δυσφήμηση για το μπότοξ. Με την ψευδαίσθηση του «όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά», οι γυναίκες εθίζονταν στο παγωμένο εφέ και ζητούσαν από τον γιατρό τους όλο και περισσότερο. Σήμερα οι κανόνες έχουν αλλάξει. Ο Στιβ Φάλεκ, πλαστικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη, εξηγεί πως το μπότοξ δεν είναι σωστό να γίνεται σε όλες τις ρυτίδες και τις διαχωρίζει σε οριζόντιες και κάθετες: «Συνήθως οι κάθετες ρυτίδες (στο μεσόφρυο, οι ρυτίδες του καπνιστή, οι “γραμμές της λύπης”), δηλαδή αυτές που δημιουργούνται από την υποχώρηση των όγκων, είναι εκείνες που ευθύνονται για την εικόνα της γήρανσης. Σε αυτές μπορούμε να κάνουμε ενέσεις, όμως τις οριζόντιες (τις ρυτίδες στο μέτωπο και στο “πόδι της χήνας”) πρέπει να τις διαφυλάσσουμε». Ειδικότερα, στο μέτωπο οι μεγάλες δόσεις μπορούν να αλλοιώσουν την έκφραση. Ο μετωπιαίος μυς είναι αυτός που ανασηκώνει τα φρύδια όταν εκφραζόμαστε. Αν εγχύσουμε μεγάλες ποσότητες φαρμάκου, τότε θα τον παραλύσουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Για να αποφύγουμε την παγωμένη έκφραση, λοιπόν, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των οριζόντιων ρυτίδων.

Ποια είναι η σωστή συχνότητα
Τα ραντεβού για μπότοξ αραιώνουν και στο τέλος καταργούνται; Μία μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και ανακοινώθηκε στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής έδειξε ότι μετά από τακτικές επαναλήψεις επί 2 χρόνια οι ασθενείς μπορούν να περιορίσουν τη συχνότητα. Ο καθηγητής Ρότζερ Ντέιλι μελέτησε 50 γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών που έκαναν ενέσεις μπότοξ κάθε 6 μήνες για 2 χρόνια. Δείτε τι είπε: «Παρατήρησα ότι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο με εξίσου καλά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση επιμηκύνεται και ότι το κόστος μειώνεται». Για εκείνες, λοιπόν, που το ραντεβού κάθε 4 μήνες ήταν πηγή στρες, τα δεδομένα αλλάζουν.

Με δράση που προλαμβάνει
Μέχρι τώρα οι ενέσεις μπότοξ γίνονταν για να σβήνουν τις υπάρχουσες ρυτίδες. Ωστόσο, σήμερα επιστρατεύονται πριν ακόμη εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τους, για να εμποδίσουν τον σχηματισμό τους. Μία μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας απέδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Η έρευνα έγινε σε δίδυμες αδελφές, από τις οποίες μόνο η μία έκανε ενέσεις μπότοξ. Μετά από 13 χρόνια συστηματικής εφαρμογής, η μία δεν είχε ρυτίδες και το δέρμα της έδειχνε ξεκούραστο, χωρίς σημάδια από συνοφρύωση ή άλλους μορφασμούς, ενώ η άλλη είχε απ’ όλα. «Ο μοναδικός τρόπος για να προλάβει κανείς τη μετατροπή των δυναμικών (από τις εκφράσεις) ρυτίδων σε μόνιμες στατικές είναι να επέμβει στους μυς», λέει ο Ντέιβιντ  Έκλεστον, εκπαιδευτής στις εφαρμογές του μπότοξ για τους γιατρούς της Μεγάλης Βρετανίας. Και εξηγεί: «Εμποδίζοντας την κίνησή τους, αποφεύγουμε τις εκφράσεις και κατά συνέπεια δεν ταλαιπωρούμε το δέρμα. Με την τακτική χρήση του μπότοξ αναβάλλουμε τις συσπάσεις του δέρματος επ’ αόριστον». Ακόμη, ο νεοϋορκέζος πλαστικός χειρουργός Ντάρικ Αντέλ πιστεύει πως «οι ενέσεις στις νεαρές γυναίκες είναι σαν το αντιηλιακό: χρησιμοποιούνται για να προλάβουν τη χαλάρωση. Γιατί να περιμένουμε να εμφανιστεί μία πτύχωση για να ξεκινήσουμε;».

Χωρίς ενέσεις
Μόρια που μπλοκάρουν τις νευρικές απολήξεις των μυών, έτσι ώστε να μη λαμβάνουν το μήνυμα της κίνησης, δεν βρίσκονται μόνο στα ενέσιμα. Ο νοτιοαφρικανός πλαστικός χειρουργός Ντες Φερνάντεζ σχεδίασε το σύστημα Focus Frown, που βασίζεται στη δράση των πεπτιδίων για να απαλύνει τις ρυτίδες του μεσόφρυου. Αποτελείται από έναν ειδικό ορό και έναν κύλινδρο που μεγιστοποιεί την απορρόφηση των δραστικών ουσιών. Αρχικά συστήνεται η καθημερινή εφαρμογή του και σταδιακά, όταν θα έχουν σβήσει οι επίμαχες ρυτίδες, μπορεί να χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά.

Τα πρωτόκολλα εξατομικεύονται
Κάθε γυναίκα γερνάει με διαφορετικό τρόπο. Μερικές από εμάς υποφέρουν από λεπτές γραμμές στα μάτια από την ηλικία των 25 ετών. Άλλες πάλι φτάνουν στα 40 με ξεκούραστο βλέμμα, ωστόσο παραπονιούνται για τις βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο. Το μπότοξ δεν είναι ίδιο για όλες. Ο γιατρός είναι εκείνος που αποφασίζει τον τρόπο της εφαρμογής σε κάθε περιοχή ανάλογα με την ένταση της εκφραστικότητας, τον τύπο του δέρματος και τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, ηλιοθεραπεία) της γυναίκας. Εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται το φάρμακο. Ο γιατρός μπορεί να κάνει το διάλυμα περισσότερο ή λιγότερο ισχυρό, να εγχύσει περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα σε κάθε περιοχή, να επαναλαμβάνει πιο συχνά ή πιο σπάνια τις ενέσεις. Ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθείται, οι επαναλήψεις γίνονται από 1 φορά κάθε 6 μήνες έως 1 φορά κάθε 2 χρόνια. Στα χέρια του κατάλληλου ειδικού, η έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης γίνεται μια απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία αντιγήρανσης.

Μπότοξ με μεγαλύτερη διάρκεια
Αν και πολλοί γιατροί δεν δίνουν ιδιαίτερες οδηγίες, η δράση του φαρμάκου μπορεί να παραταθεί με την κατάλληλη φροντίδα. Δείτε πώς: Αμέσως μετά τις ενέσεις και για 4 ώρες δεν ξαπλώνουμε μπρούμυτα, γιατί μία τέτοια στάση ίσως προκαλέσει τη διάχυση της τοξίνης. Την ίδια μέρα, αλλά και την επόμενη, αποφεύγουμε τον ζεστό αέρα, όπως αυτόν από το σεσουάρ, αλλά και τους ζεστούς χώρους, όπως τη σάουνα. Δεν κάνουμε γυμναστική για 24 ώρες και προστατευόμαστε από την έντονη εφίδρωση. Αν θέλουμε να διορθώσουμε μία βαθιά ρυτίδα με αυξητικό υλικό, δεν το κάνουμε στο ίδιο ραντεβού.