Τα 7 λάθη στη φροντίδα του δέρματος

Αν και μπορεί να μην φαίνεται καλή ιδέα να το κάνουμε πολύ συχνά (καθώς αποδυναμώνει το δέρμα), η φροντίδα του δέρματος όπως η απολέπιση είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των νεκρών κυττάρων και τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Όχι μόνο παίζει βασικό ρόλο στην ομορφιά μας αλλά είναι και υπεύθυνο για την προστασία του σώματος από εξωτερικούς παράγοντες: τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τους μικροοργανισμούς, τις ακτίνες του ήλιου και άλλα. Εδώ και αρκετά χρόνια, η φροντίδα του δέρματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομορφιά. Επειδή οι άνθρωποι εκτίθενται σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, το δέρμα τείνει να γίνεται αδύναμο και να αναπτύσσει διάφορες αντιαισθητικές παθήσεις.

Ωστόσο, συνήθως παραβλέπουμε αυτή την περιποίηση για να έχουμε τέλειο και όμορφο δέρμα επειδή έχουμε άλλα πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τις ανάγκες του δέρματός σας και τι πρέπει να κάνετε για την υγεία του. Είστε σίγουροι ότι φροντίζετε σωστά το δέρμα σας;

Κάνετε καυτό ντους

Πολλές φορές μπορεί να κάνετε ντους με πολύ ζεστό νερό είτε επειδή κάνει κρύο έξω είτε επειδή είστε άρρωστοι. Αλλά όταν γίνεται καθημερινή σας συνήθεια, όσο και αν σας φαίνεται χαλαρωτικό, βλάπτετε το δέρμα σας. Περιορίζει τα φυσικά έλαια του δέρματος και προκαλεί ξηρότητα και κνησμό. Στην πραγματικότητα, ορισμένες φορές γίνεται ακόμη χειρότερο καθώς μερικοί συνδυάζουν το καυτό ντους με σκληρά χημικά σαπούνια που κάνουν το δέρμα λεπιδοειδές.

Δεν αφαιρείτε το μακιγιάζ

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να μην αφαιρείτε το μακιγιάζ της ημέρας πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Ενώ κοιμάστε, τα χημικά μπορούν πραγματικά να καταστρέψουν το δέρμα σας, εμποδίζοντας το οξυγόνο των κυττάρων και την αποκατάστασή τους. Κάθε μέρα, πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να αφαιρείτε όλα τα υπολείμματα μακιγιάζ από το πρόσωπό σας. Και αν είναι εφικτό, φρεσκάρετε το δέρμα σας με λίγη τονωτική λοσιόν.

Υπερβολικό μαύρισμα

Το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να φαίνεται εκθαμβωτικό και αισθητικά τέλειο αλλά όποιος εκτίθεται στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακολουθεί πολύ συχνά τεχνητές μεθόδους μαυρίσματος, αυτές επιτίθενται στο δέρμα του, το καταστρέφουν και εμποδίζουν την αναγέννηση βασικών κυττάρων.

Οι συνέπειες του υπερβολικού μαυρίσματος γίνονται εμφανείς με την πάροδο του χρόνου, με δερματικές διαταραχές, πρόωρη γήρανση και στις χειρότερες περιπτώσεις με καρκίνο του δέρματος.

Σκουπίζετε το δέρμα σας με σκληρές κινήσεις

Μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να σκουπίζονται κάνοντας κοφτές και σκληρές κινήσεις μόλις βγαίνουν από το ντους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καλή ιδέα καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιδείνωση των φυσικών ελαίων του δέρματος, προκαλώντας ερεθισμούς και ξηρότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να σκουπίζεστε είναι ταμποναριστά με μια μαλακή πετσέτα, χωρίς να την σέρνετε πάνω στο δέρμα σας.

Δεν κάνετε απολέπιση

Η απολέπιση του δέρματος δεν πρέπει να γίνεται πολύ συχνά αλλά δεν πρέπει και να την παραλείπετε. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνουν ή ότι είναι πολύ κουρασμένοι μετά τη δουλειά. Ωστόσο, η απολέπιση προσφέρει τη φροντίδα που χρειάζεται το δέρμα για να αναγεννηθεί. Αυτή η θεραπεία είναι απαραίτητη και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται μετά την έκθεσή μας στον ήλιο ή στους ρύπους.

«Πειράζετε» τα σπυράκια σας

Αυτά τα ενοχλητικά σπυράκια είναι αντιαισθητικά και πολλές φορές εμφανίζονται παράλληλα σε διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος. Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να τα σπάσουν. Στην αρχή, αυτός μπορεί να μοιάζει ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεφορτωθείτε ένα σπυράκι αλλά στην πραγματικότητα θα ερεθίσετε το δέρμα σας το οποίο μπορεί ακόμη και να μολυνθεί και να αφήσει άσχημες ουλές που δεν θα μπορείτε εύκολα να εξαλείψετε.

Αγγίζετε το δέρμα σας πολύ

Αυτή μπορεί να είναι κάποια κίνηση που κάνετε ασυνείδητα αλλά όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας, μεταφέρετε μικρόβια και άλλα πράγματα στο πρόσωπό σας που έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια σας. Αυτά τα πράγματα μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους, προκαλώντας ακμή ή μαύρα στίγματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά ώστε να προλαμβάνετε τους μικροοργανισμούς και τη βρωμιά που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό σας. Παρόμοια, είναι απολύτως απαραίτητο να καθαρίζετε το τηλέφωνό σας αρκετά συχνά. Το τηλέφωνό σας ακουμπά στο πρόσωπό σας όταν μιλάτε και ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε με γυμνό μάτι, είναι γεμάτο με βακτήρια.